5 platformi za pravljenje besplatnih veb sajtova

Nikad nije bilo lakše napraviti web sajt nego danas. Platformi koje su lake za rad ima u svakom kutku interneta, ali, da li je tako lako snaći se u njima i kako odabrati pravu?

Ovoga puta bavimo se platformama koje omogućuju pravljenje veb sajtova. Zajedničko im je da su sajtovi na njima besplatni; da je, zbog toga, domen vezan sa samu platformu i u linku vašeg sajta će stajati i ime platforme; da nude gotove teme i šablone, koje je lako izmeniti po sopstvenim potrebama i željama; i da ne zahtevaju apsolutno nikakvo programersko znanje.


Top 5 korisnih platformi za izradu besplatnih sajtova

1. Wix

Platforma Viks postoji već 18 godina, zasnovana je na oblaku i koriste je milioni korisnika širom sveta jer omogućava da s lakoćom napravite elegantne i profesionalne veb sajtove. Bilo da se radi o poslovnoj ili umetničkoj prezentaciji, elektronskoj prodavnici ili ličnom blogu, Viks nudi sva sredstva potrebna za potpuno personalizovan a kvalitetan i besplatan veb sajt.

5 platformi za pravljenje besplatnih veb sajtova 1
Početna strana platforme „Wix“

Za razliku od mnogih besplatnih platformi, Viks nudi zapanjujuće veliku podršku korisnicima, u vidu foruma i korisničke podrške, ali i opcija koje se na drugim platformama stiču plaćanjem. Među njima su mobilne aplikacije, tekst u kolonama, animacije, listanje teksta (eng. scroll), dizajn mobilnih aplikacija, i mnoge druge.


2. Weebly

U korist Weebly govori podatak da je na ovoj platformi napravljeno preko 40 miliona veb sajtova koje posećuje preko 325 miliona korisnika. Osnovan je 2007, i prevashodno namenjen poslovnim korisnicima kojima su potrebni gotovi šabloni veb sajtova, moćna elektronska trgovina i integrisana promocija. Preduzetnici širom sveta koriste Weebly jer im omogućava da povećaju globalnu bazu korisnika, pospeše prodaju i promovišu svoje ideje kroz kvalitetan veb sajt i elektronsku prodavnicu koji savršeno rade na svakom uređaju.

5 platformi za pravljenje besplatnih veb sajtova 2
Početna strana platforme „Weebly“

Weebly nudi teme prilagođene onlajn prodavnicama, poslovanju, portfoliju, ličnim sajtovima, blogovima; lako snalaženje u šablonima, prilagođavanje sajta mobilnim uređajima, galerijama fotografija; moćne alate za SEO; pravljenje formulara; ugrađivanje video zapisa sa drugih sajtova; praćenje statistike poseta, i mnoštvo drugih pogodnosti. Ne prestaje vam ništa drugo do da i sami isprobate ovu platformu i uverite se zašto su se i milioni drugih odlučili za nju.


3. Jimdo

Početna strana platforme Džimdo daje vrlo kratka uputstva kako napraviti veb sajt: odaberite temu, postavite fotografije, uredite tekst, i objavite. Može li lakše od toga? Odabranu temu možete lako prilagoditi svojim potrebama, bez bojazni da ćete ostati bez sajta – štagod radili, sadržaj ne trpi. Koju od vrstu sajta da pravite, onlajn prodavnice, poslovne strane, blogove, sve će uspeti. Dosta vremena provodite u prevozu i nemate kad da uređujete sajt? Nema problema – Džimdo nudi aplikacije za mobilne telefone kroz koje možete uređivati veb sajt i dok ste u pokretu. I svaki sajt je automatski prilagođen raznim uređajima, tako da izgleda jednako dobro na monitoru računara, tableta ili mobilnog telefona.

5 platformi za pravljenje besplatnih veb sajtova 3
Početna strana platforme „Jimdo“

Na ovoj platformi napravljeno je preko 15 miliona živopisnih sajtova, jedinstvenih kao i oni koji su ih stvaralli. Jedina mana koju smo mu dosad našli jeste što nije dostupan na srpskom jeziku, ali ukoliko se broj korisnika s ovih prostora poveća, možda u budućnosti možemo očekivati i tu povlasticu.


4. Imcreator

Pravljenje sajta na platformi Imcreator je lako, brzo i intuitivno, sajtovi su prilagođeni ne samo standardnim uređajima već i inteligentnim satovima (eng. smart watches) i Guglovim naočarima (eng. Google glass), izgledaju impresivno i prilagodljivi su različitim potrebama, optimizovani su za pretraživače u skladu sa SEO, hosting i protok podataka su besplatni, možete ih uređivati u pokretu, i nisu ograničeni količinom sadržaja koji objavljujete, pa nema bojazni da ćete imati previše strana ili previše teksta na njima. O svemu tome svedoči preko 11 miliona sajtova, među kojima su najpopularnije teme za venčanja, restorane, blogove, modu i poslovanje.

5 platformi za pravljenje besplatnih veb sajtova 4
Početna strana platforme „Imcreator“

Platforma Imcreator razlikuje se od drugih po tehnologiji koju koristi – EPRS Polydoms, odnosno pruge/trake (eng. stripes) koje se razlikuju u izgledu, boji i nameni. Tako je moguće na sajt postaviti trake za blog, galeriju fotografija, elektronsku prodavnicu i formu za kontakt, i da to savršeno funkcioniše.


5. Squarespace

Platforma Squarespace nastala je za operativni sistem iOS, ali se pokazala toliko dobrom i korisnom da je kasnije razvijena i za Android. Postoji već 12 godina i svoje postojanje opravdava milionima sajtova. Vrednosti kojima se vode jeste da vlasnik svakog veb sajta treba da pođe od sebe i stvara za korisnike ono što bi stvorio za sebe, da i kreativni pojedinci mogu da proizvedu sjajne stvari, da lepota jednostavnosti leži u detaljima, da dobar posao zahteva vreme, i da ih i dalje vode ideali i jednostavnost.

5 platformi za pravljenje besplatnih veb sajtova 5
Početna strana platforme „Squarespace“

Najpopularnije teme su namenjene poslovanju, portofoliju, blogovima, muzičarima, restoranima, venčanjima i ličnim veb sajtovima, ali to ne znači da nema i drugih, prilagođenih upravo vašim potrebama.

Mana platforme Squarespace jeste u tome što je besplatna samo tokom probnog perioda od 6 meseci, i što čak i tokom tog vremena ograničen rad određenih funkcija.


Ako nakon određenog vremena korišćenja besplatnih sajtova poželite da ipak pređete na zakupljeni, lični domen, izrada i održavanje novog web sajta uvek se može prepustiti stručnjacima, naročito ako i sami niste jedan od njih.

Platforme kojima smo se bavili imaju izuzetno veliki broj korisnika i zbog toga su zaslužile da se nađu na ovom spisku. Postoji još mnoštvo drugih, i o njima ćemo govoriti u budućnosti, a dotad ostavljamo pitanje: da li ste dosad koristili neku od ovih platformi i koja vam najviše odgovara?


Ako vas zanimaju besplatni resursi koje nudi internet, pogledajte prethodne članke: