8 mitova o izgradnji linkova u SEO kampanjama 757

Ako se dovoljno dugo bavite optimizacijom sajtova za pretraživače (eng. search engine optimization), verovatno ste čuli za sajt Moz (koji je prvo bio blog SEOmoz) i za njegovog idejnog tvorca Renda Fiškina (Rand Fishkin).

Prema nekoj ustaljenoj praksi, petak je rezervisan za njegov vlog Whiteboard Friday (WBF) u kome na sebi svojstveno kreativan i šarmantan način objašnjava određene prakse i novosti u oblasti SEO optimizacije.

Tako je i pre dve nedelje izašla epizoda u kojoj Rend raskrinkava mitove o izgradnji linkova u SEO kampanji (eng. SEO link building campaign), te smo rešili da vam ih predstavimo.


Raskrinkavanje mitova o link buildingu u SEO kampanji:

1. Ne treba vam link sa sajtova s manjim autoritetom domena

Čarobnjak iz Moza kaže da autoritet domena nema nikakve veze sa kvalitetom linka koji pokušavate da dobijete. Autoritet domena je samo sistem koji uči na osnovu poređenja performansi određenog sajta u s ostalim sajtovovima koje Gugl rangira za istu ključnu reč. Zauzvrat, to nikako ne utiče na određivanje kvaliteta sajta koji Gugl zapravo uzima u obzir i od kojeg saobraćaj treba da dolazi.

Ali, kako onda odrediti da li je link sa određenog sajta dobar ili loš? Rend preporučuje korišćenje alata Domain authority kao i Spam score za pomoć u određivanju i vaganju autoriteta sajtova. Tako, npr. ako se pojavi svež sajt koji postavlja kvalitetan sadržaj, Rend preporučuje da dobijete link sa takvog sajta ako već daje mogućnost objavljivanja gostujućih članaka.


2. Direktorijumi ne treba da linkuju ka sajtu

Na Mozu je često bilo reči o niskokvalitetnim direktorijumima koji su zasnovani samo na optimizaciji i koji naplaćuju dobijanje linkova pa su zato i kažnjavani i jedni i drugi.

S druge strane, sajtovi nalik na direktorijume koji izlistavaju sajtove i mesta prema određenom kriterijumu (npr. spisak veb dizajn agencija, kafana i sl.) odlična su mesta i sigurno su vam takvi linkovi potrebni. Rend zato predlaže da takve sajtove koristite u link kampanji.


3. Prebrzo dobijanje linkova prouzrokovaće penal

Čarobnjak smatra da Gugl ne podvlači crtu i ne kaže da je veliki broj linkova koji ste dobili danas danas kažnjiv u odnosu na broj linkova koje ste dobili juče. Loša praksa svakako jeste spamovanje linkovima i to je kažnjivo.

Dakle, ako ste se upustili u kampanju koristeći se nedozvoljenim metodima, velika je verovatnoća da će se broj nekvalitetnih linkova naglo povećati i postoji rizik od kažnjavanja sajta. Sve dok su linkovi sa legitimnih sajtova, nema razloga za brigu o brzini dobijanja linkova.


4. Davanje linkova drugim sajtovima smanjiće rang sajta

Još jedan mit koji je zasnovan na stvarnosti (ali su se stvari usput otrgle kontroli). Nekada davno, dok je PageRank (PR) funkcionisao, ova priča je bila validna – međutim, danas više nije.

Gugl ne koristi samo PR za rangiranje sajtova, nego još i sijaset drugih parametara koji utiču na poziciju vašeg sajta na ovom pretraživaču.

Slično ovom mitu, ne treba se plašiti davanja linkova i besomučnog dodavanja atributa nofollow svim sajtovima na koje vaš sajt linkuje. Rend kaže da su neka istraživanja pokazala da davanje dofollow linkova zapravo utiče na bolje rangiranje (izvor: Reboot online), tako da bi bilo dobro to raditi.


5. Varijacije u tekstualnom linku treba da budu precizno proporcionalne

Rend osporava mit da se tekst kojim linkujete ka vašem sajtu mora savršeno proporcionalno odrediti. Iako je i ovaj mit zasnovan na stvarnosti – kada Gugl proverava sumnjive radnje i linkove – ipak ne postoji neka čarobna formula za određivanje varijacija te je najbolje izgrađivati mrežu linkova na najprirodniji način.


6. Ne treba direktno tražiti linkove zbog penala

Već se dešavalo da sajtovi dobiju penal kada otvoreno traže link sa nekog sajta u zamenu za neke pogodnosti i usluge. Ali, npr. kada neki sajt vesti slučajno napiše tekst o vama a ne linkuje, sasvim je normalno tražiti link od njih. Ovo, naravno, ne treba zloupotrebljavati.


7. Nije korisno imati više linkova sa jednog istog sajta

Iako se u praksi pokazalo da su sajtovi koji imaju više domena koji linkuju ka njima bolje rangirani od onih s manjim brojem domena (a čak s više linkova), ne treba brinuti kada neki dobar sajt – poput Smashing magazine, koji navodi Rend – linkuje k vašem domenu. Ti linkovi su odlični i stvaraće saobraćaj, što je veoma korisno.


8. Linkovi sa sajtova izvan branše ne pomažu u rangiranju

Čarobnjak iz Moza smatra da su linkovi koje dobijate s drugih sajtova koji nemaju veze s vašom delatnošću zapravo veoma korisni. Zbog čega? Zato što vaša konkurencija neće moći da ih dobije tako lako. Njih skoro uvek postavljaju urednici, često su i samo steknuti a ne izmanipulisani, te stoga i – veoma poželjni.


Moramo priznati, za neke mitove smo se i sami začudili. A vi? Napišite nam u komentarima ili na našoj zvaničnoj stranici na društvenoj mreži Facebook.


Izvor: Moz


Sviđa ti se ovaj članak? Pročitaj još o SEO:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.