14 besplatnih pisanih (kurzivnih) fontova

Pisani fontovi (eng. script font), od kojih je većina kurzivne prirode, ne mogu se koristiti u samom telu nekog teksta jer bi bili nečitljivi.

Naime, ovakvi fontovi se više koriste u grafikama koje ispisuju jednu do dve ili tri reči, kao npr. u logoima, posterima, na majicama, pa čak i u naslovima nekih sajtova.

Predstavljamo vam kolekciju četrnaest pisanih fontova koje su naši dizajneri posebno birali zbog njihove prirode, mogućnosti, lepote, koristi i, naravno, mogućnosti besplatnog preuzimanja.


Besplatni pisani/skript fontovi:

  1. Angellife font

angellife skript font

Ovaj pisani font pogodan je za zahvalnice, pozivnice na venčanja, čestitke, pa čak i logoe. U besplatnoj verziji dostupna su velika i mala slova, kao i numerički znakovi. Međutim, puna verzija koja sadrži znakove interpunkcije, međunarodne glifove i mnoge druge mogućnosti ipak se plaća.


  1. Aphrodite slim pro

aphrodite slim-pro pisani font

Font Aphrodite Slim Pro sestrinski je  font Aphrodite Pro, za razliku od kog ima mnogo više znakova i skoro duplo više glifova – čak preko 1000. U zavisnosti od reči koje treba da ispišete, kombinacijom brojnih glifova mogu se stvoriti nebrojene fantastične grafike.


  1. Dancing script

dancing script besplatni font

Sam naziv ovog kurzivnog fonta navodi na to da je razigran – i zaista, slova kao da se menjaju i poskakuju. Velika slova ovog fonta koji naliči na fontove iz 50-ih godina prošlog veka zaista su velika i čak idu ispod osnovne linije, što odaje utisak opuštenog i neformalnog pisanja.


  1. Debby

debby besplatni font

Iako nije sasvim kurzivne prirode, ovaj ručno crtani font dizajnu će podariti prirodnost. Kao i Angellife, dobro izgleda na pozivnicama za venčanja, posterima, čestitkama i logoima a sve zahvaljujući opuštenim karakterima koji izazivaju zaista ličnu reakciju kod čitaoca.


  1. Fabfelt script

fabfelt pisani font

Fabfelt script font potiče iz kuhinje francuskoj tipografa Fabijena Despinoja. Prema sopstvenim rečima, trudio se da ovaj industrijski font učini pomalo retro ali u isto vreme i prirodnim. Da li se slažete s procenom?


  1. Grand hotel

grand hotel cursive font

Rukopisni font Grand hotel inspirisan je naslovom filma Kafe Metropol iz 1937. godine, zbog čega na čitaoca ostavlja utisak klasičnog ali suptilno umetničkog fonta. Njegova kurzivna varijanta, pak, može delovati još prefinjenije od regularne, tako da može služiti raznim svrhama.


  1. Great vibes

great vibes font

Font koji zaista odaje sjajne vibracije! Odličan je za pozivnice, zahvalnice i čestitke zbog svoje elegantne prirode i kovrdžavog kaligrafskog izgleda. Kako se nalazi i u kolekciji Google Fonts, možete ga koristiti čak i na vebu, npr. u izradi herojske slike sajta za prodaju venčanica.


  1. Honey script

honey script font

Ručno crtani kurzivni font Honey script jednostavne je prirode i lakih linija. Njegov tvorac, tipograf i amaterski dizajner, Diter Štefman (Dieter Steffmann) distribuiše ga uz besplatno preuzimanje preko svog sajta jer smatra da su fontovi deo civilizacijskih tekovina i treba ih deliti sa svetom.


  1. Lavanderia

lavanderia script font

Font inspirisan izlozima vešeraja firme Laundromat iz distrikta Mišn (Mission District) iz San Franciska. Ovaj šarmantni besplatni font u paketu nosi razne mogućnosti i čak tri debljine, te je pogodan i za naslove a i za telo teksta.


  1. Little days

little days script font

Pomalo detinjasti font, Little days može se koristiti za pozivnice na dečije rođendane, kao i razne druge zgode sa najmlađim učesnicima.


  1. Pacifico

pacifico font

Pacifico je jedan font koji se nalazi u kolekciji Google Fonts. Ovaj originalni font dizajnirao je Vernon Adams pod uticajem američke surferske kulture iz 1950-ih.


  1. Salvador

salvador script font

Pisani font Salvador napravljen je uz pomoć četkice i deluje veoma prirodno. Koristan je za dizajnerske postere, logoe, majice i mnoge druge projekte. Ovaj font otvorenog tipa prvi je iz tipografske kuhinje Denisa Espinose (Denis Espinoza), peruanskog dizajnera.


  1. Tragic marker

tragic marker script font

Besplatni rukopisni font, Tragic marker i nije toliko tragičan. Ovaj ručno pravljeni font dostupan je za preuzimanje i može se koristiti i u lične i u komercijalne svrhe za razne projekte opuštenije prirode.


  1. Wisdom script

wisdom pisani font


Izvori: Free Designer ResourcesCreative Bloq, Font Squirrel, 


Sviđa ti se ovaj članak o pisanim fontovima? Pročitaj još:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.