Kako koristiti sajt Google Developers

Opšte je poznato da je kompanija Google jedna od vodećih u IT industriji, ne samo u sferi pretrage, internet marketinga i internet tehnologija, nego i u razvoju softvera.

Ono što je posebno zanimljivo jeste to da je većina njihovih usluga besplatna, i obično praćena neverovatno dobrim opisima i tutorijalima za korišćenje usluga, čineći ovu kompaniju omiljenom među korisnicima i pružaocima usluga na internetu.

Jeste da Gugl diktira pravila igre (npr. za pretragu i SEO faktore) , ali takođe omogućava običnim korisnicima da prošire svoja znanja i steknu nove veštine. Tako je nastao i vebsajt Google Developers.

 

Šta je sajt Google Developers?

Uopšteno rečeno, Google Developers je vebsajt koji sadrži alate za razvoj softvera i vebsajtova i aplikacija. Nastao je 2005. pod nazivom Google Code, a u martu ove godine je napunio 11 godina – što je prilično dobar staž, složićete se.

Sajtu se može pristupiti preko linka https://developers.google.com/ čija vam naslovna stranica nudi mogućnost izbora proizvoda: Android, Cloud Platform, Firebase, Maps, AdMob itd. Navodno je dostupan na svim jezicima i sadrži dokumentaciju o korišćenju Guglovih alata za programere i API (eng. application programming interface ili interfejs za programiranje aplikacija, i to uglavnom veb aplikacija), zatim grupe za diskusiju i blogove za programere koji koriste Guglove proizvode.

developers.google
Početna strana sajta Google Developers nudi širok izbor resursa.

Ispod niza proizvoda nalaze se Guglove usluge za mobilni: Android i iOS, kao i za razvoj veb aplikacija, ali i šestomesečni program pod nazivom Google Developers Launchpad Accelerator koji nudi mentorstvo i za razvoj mobilnih aplikacija za startape širom sveta.

U samom dnu stranice nalazi se meni sa resursima za: razvoj igara, programersku zajednicu, startape, blogove, video snimke i kurseve.

 

Za šta je ovaj Guglov sajt koristan?

Ako se usmerite na razvoj veba (Build a Great Web Experience), ova kategorija će vas odvesti na razvoj visokokvalitetnih veb aplikacija (potkategorija Develop), razvoj obaveštenja (potkategorija Engage) i zarađivanje od aplikacija (potkategorija Earn). Naravno, Gugl nudi i tutorijale za razvoj responzivnih veb aplikacija za sve uređaje kao i za povezivanje sa drugim alatima.

Alati koje Gugl nudi su sledeći:

  • Chrome DevTools – programerski alat za veb pregledač Google Chrome.
  • Web Starter Kit – programerski alat u beta fazi za razvoj novih projekata.
  • Polymer Starter Kit – početnički alat za 1.0 veb aplikacije na različitim uređajima.
  • Material Design Lite – alat za laku implementaciju materijalnog dizajna, Guglovog izuma.
  • Polymer – biblioteka koja olakšava i ubrzava razvoj sjajnih komponenata na vebu.
Katalog Polymer
Katalog Polymer. (Izvor slike: Google Developers)
  • Service Worker Libraries – biblioteka za ubrzavanje učitavanja stranica.
  • PageSpeed Module – paket modula za ubrzavanje brzine stranica otvorenog tipa.

 

API

Interfejs za programiranje aplikacija (API) uglavnom je za veb aplikacije i otvorenog je tipa (eng. open source), i to za proizvode poput Google Maps, Google Earth, AdSense, AdWords, Google Apps i YouTube.

  • Google Data APIs – interfejs za kreiranje aplikacija koje čitaju i ispisuju podatke iz Guglovih usluga (npr. iz alata Google Analytics, Bloggler, Google Calendar, Google Book Search)
  • Ajax APIs – za implementiranje dinamičnih velikih vebsajtova u Java skripti i HTML-u, kojim se može napraviti mapa sajta, dinamična pretraga, itd.
  • Ads APIs – interfejs za povezivanje sa uslugama AdSense i AdWords.

 

Programerski događaji i okupljanja

Gugl takođe organizuje nekoliko događaja i okupljanja tokom godine za sve programere koji koriste njihove proizvode. To su:

  • Google I/O u San Francisku
  • Dan Guglovih programera – godišnji događaj (Google Developer Day)
  • Guglova letnja škola kodiranja koja nudi mentorske programe studentima (Google Summer of Code)
  • Takmičenje u programiranju Google Code Jam
google developer day Dan Guglovih programera 2016.
Dan Guglovih programera 2016.

 

Da li ste imali priliku da koristite ili napravite neku veb aplikaciju uz pomoć alata sa Guglovog sajta Developers i, ako jeste, koju? Slobodno podelite svoje iskustvo s nama u komentarima ispod ovog teksta.


Sviđa ti se ovaj članak? Pročitaj još:

 

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.