Često se dešava da se dizajnu samog sadržaja web sajta ne posvećuje dovoljno pažnje ili bi on mogao biti mnogo bolje dizajniran. Nemojte ovo shvatiti lično, možda baš vi radite ovaj deo odlično, ali u većini slučajeva to nije tako.

Svima nam je dobro poznat ustaljeni izraz „Content is King“ i jasna nam je važnost sadržaja kao glavnog elementa web sajta. Pa zašto onda ne dizajniramo najpre sadržaj (eng. content design), pa tek onda ostale elemente naših sajtova?

Prvo pitanje koje treba da postavimo sebi je: kako će korisnici vršiti interakciju sa sadržajem i na osnovu toga pronaći načine kako da vlasnicima sajta ili krajnjim korisnicima donesemo benefite?

Korisnici ne provode svoje vreme diveći se sajtu, sigurno nisu zbog toga došli. Njihov cilj je da pronađu ono što su tražili i da idu dalje u rešavanju svojih dnevnih zadataka.

Oni mogu da traže informaciju o vašem proizvodu ili usluzi, vesti ili drugim različitim stvarima i jedini cilj je da pronađu ono što im treba. Na emocionalnom nivou oni traže rešenje za svoj problem i ukoliko vaš sajt nudi rešenje toga
problema, rado će se vratiti opet po još informacija.

Isporučiti klijentima ono što što žele, što je brže moguće je tajna formula koja ih može učititi srećnim.

[divider_1px]

Promena navika

Ponekad se desi da radimo neke stvari pogrešno samo zbog toga što smo tako navikli. Na primer napravimo, nekoliko wireframe modela, a zatim otvorimo Photoshop i počnemo da radimo na header delu naslovne stranice jer je to
najkreativnije mesto da započnemo projekat.

Ukoliko pratimo poslednje trendove i gledamo šta drugi rade, sigurno ćemo poželiti da ih pratimo. A da li je to neophodno svaki put?

Na primer ako kreiramo header deo koji zauzima celu veličinu ekrana, da li će to biti korisno za posetioca? Osim ako ta grafika nije neverovatno informativna, to možda nije ono što korisnici žele.

To je problem sa trendovima. Usvajanje dobrih ideja je važno za učenje dizajna, ali takođe može biti i ograničenje. Pristup koji radi za većinu drugih, možda neće biti dobro rešenje za vašu publiku.

Pa kako da promenimo ovo?

Nije suština u tome da li je određeni dizajn element loš ili dobar, suština je u tome da li on daje publici ono što ona želi. Neophodno je da se prioritet stavi na sadržaj promenom perspektive i našeg procesa dizajna.

Prvi deo dizajn procesa bi trebao da bude prikupljanje što je više moguće informacija o vašim korisnicima i potencijalnoj publici, ako je to moguće. Već postojeći sajtovi bi trebalo da imaju analitiku, koja može da donese mnoge neprocenljive informacije koje mogu pomoći da što bolje prilagodimo dizajn potrebama sajta. Za ostale situacije istraživanje putem Google-a će biti najbolje rešenje.

Content Design: Dizajirajte najpre vaš sadržaj

Kada radite wireframe, prototip, planirate estetski izgled sajta, mockup-e, fokusirajte se prvo na sadržaj. U osnovi, smatramo da bi web dizajneri trebali da prate sledeći redosled da bi postigli dobar, korisnicima prilagođen dizajn:
Sadržaj->Navigacija-> Sve ostalo.

Između sadržaja i navigacije će dolaziti do malo preklapanja, naročito kada su u pitanju pozivi na akciju (call to action) i to je razlog zašto je navigacija drugi najvažniji aspekt nakon samog sadržaja. Ipak je navigacija ono što
povezuje jedan deo sadržaja sa drugim.

Kada imate ove dve komponente isplanirane na pravi način, svaki drugi aspekt dizajna sajta uključujući brendiranje i ostalu grafiku bi trebao da dođe na svoje mesto.

I na kraju, sadržaj je ono što je najvažnije, a posao dizajnera je da ga učini što je moguće preglednijim i lakim za pronalaženje.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.