Upravljanje projektima zahteva neku vrstu timskog rada, ali se često dešava da imamo projekte sa kojima čak i jedan čovek može teško upravljati.

Ukoliko je projekat krajnje jednostavan, onda i jednostavne to-do liste mogu biti dobro rešenje. Ali ako je u pitanju kompleksan projekat, nije moguće ostvariti maksimalnu efikasnost bez odgovarajućeg projekt menadžment alata.

Napavili smo malo istraživanje i došli do nekih zanimljivih softvera za efikasno upravljanje projektima koje možete iskoristiti za svoje buduće projekte. Budite slobodni i podelite u komentarima vaša iskustva i alate koje koristite u ovoj oblasti.

Wrike

Wrike

Wrike je online alat za saradnju i vođenje projekata u realnom vremenu koji omogućava članovima tima komunikaciju i praćenje toka projekta u svakom trenutku sa bilo koje lokacije. Wrike projekt menadžment softver omogućava da postavite prioritete i definišete jasne ciljeve. Odlikuje ga elegantan interfejs, brzina, pristupačnost na svim uređajima, dostupan je kao Android i iOS aplikacija. Mali timovi do pet članova mogu da koriste ovaj program besplatno dobijajući osnovne funkcionalnosti, dok veći timovi mogu da izaberu profesionalnu verziju koja se plaća.

Casual

Casual

Ovo je jednostavan vizualni alat za upravljanje projektima sa novim zanimljivim pristupom. Omogućava organizovanje lista zadataka u obliku vizuelnog toka akcija. Ovo je dosta slično načinu na koji mapiramo naše ideje i zadatke u mislima. Planiranje je jednostavno kao i crtanje dijagrama toka. Casual savršeno odgovara onima koji imaju zavisnost od nekog dela projekta, jer im dozvoljava lako vizuelno praćenje.

Vivify Scrum

vivify-scrum

VivifyScrum je alat koji je razvila web development kompanija iz Novog Sada Vivify Ideas. Urađen je kao single-page aplikacija u skladu sa najnovijim trendovima dizajna. Glavna prednost ovog alata je intuitivan pristup i jednostavnost korišćenja. Jednostavan dizajn omogućava lako praćenje razvoja projekta (proizvoda) i nudi veliki broj mogućnosti koji odgovaraju potrebama agilnih web development timova. Ovaj alat potpuno besplatan i možete ga testirati u svakom trenutku kreiranjem sopstvenog naloga.

Evernote

Evernote

Ovaj alat možemo posmatrati kao veliku bazu znanja i može se koristiti za upravljanje projektima. Možete da kreirate to-do liste i čuvate sve vrste informacija poput fajlova, beleški i ideja. Evernote je naročito zgodan za one koji ga već koriste za čuvanje podataka.

Asana

Asana

Asana je popularni alat koji omogućava upravljanje deljenim to-do listama. Originalno, dizajniran je za timski rad, ali može ispuniti zahteve projekta na kojem radi jedna osoba. Alat je dostupan za besplatnu upotrebu, ali postoji i verzija koja se plaća.

Microsoft OneNote

MicrosoftOneNote

Microsoft OneNote je program za organizaciju sa širokim mogućnostima i fleksibilnim interfejsom omogućava lako skladištenje svih informacija vezanih za projekat. Projekti se organizuju po sekcijama, svaka sekcija odgovara jednom projektu, a unutar sekcija se kreiraju kartice koje služe za organizovano skladištenje svih relevanih informacija. OneNote se zasniva na cloud-u i nudi opciju deljenja projekata sa saradnicima. Kada bilo koji korisnik uradi izmenu ona se trenutno sinhronizuje i vidljiva je za ostale učesnike projekta.

Trello

Trello

Još jedan popularan alat, koji se zasniva na Kanban board principu organizacije. Može da se koristi i za timske projekte i projekte na kojima radi jedan čovek. Mnogi koriste Trello za svakodnevnu organizaciju, a naročito je popularan za IT projekte. Besplatan je i jednostavan za korišćenje.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.