Adobe je u saradnji sa Google-om kreirao novi open source font pod nazivom Source Han Sans koji predstavlja harmoniju između istočno azijskih i Latin font dizajnova.

Fontovi za istično azijske zemlje koje zauzimaju otprilike četvrtinu svetske populacije istorijski su zasnovani na Kineskim ideogramima. Ovo je jedan od najkompleknijih Adobe font projekata čija je realizacija trajala više od 3 godine i zahtevala saradnju sa 5 različitih kompanija da bi se predstavilo 65000 karaktera koji su neophodni za kineski, japanski i korejski jezik. Kada se ovome broju doda 7 različitih verzija fonta od Light to Heavy dobija se brojka od neverovatnih 450000 karaktera.

Font takođe pokriva sve potrebne regionalne varijacije karaktera u okviru svakog od jezika. Ovo je naročito značajno za korisnike iz Hong Konga, Tajvana i nekih istočno azijskih zemalja gde su ovakve varijacije neophodne.

Pored podrške za istočno azijske karaktere, font takođe omogućava tradicionalna latinična, grčka i ćirilčna slova iz Source Sans familije.

Krajnji rezultat je najveći open source font koji je ikada kreiran.

Benefiti Source Han Sans projekta

Source Han Sans font je veliki poklon za autore e-knjiga, programere open source aplikacija i korisničkih interfejsa. Pored činjenice da je besplatan za distribuciju, dizajniran je da bude jasno čitljiv na različitim tipovima uređaja, poput tableta, pametnih telefona, pa čak i onih najmanjih dimenzija.

Gde preuzeti font?

Open source developer verzija fonta je dostupna na GitHub i SourceForge ili putem TypeKit servisa. Pretplatnici na Adobe Creative Cloud imaju automatski i pretplatu na Typekit, dok ostali mogu da se prijave za besplatnu trial verziju koja omogućava pristup više od 130 različitih font familija.

U nastavku pogledajte prikaz skica nastalih u toku rada na projektu koje smo preuzeli sa Typekit bloga.

pan-cjk-poster-modified

 

source-han-sans

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.