SEO i web dizajn

SEO optimizacija (search engine optimisation) je tehnika koja pomaže da se sajt dobro rangira za specifične ključne reči u rezultatima pretrage.

Način na koji kreirate web sajt može imati veliki uticaj na njegovo rangiranje u pretrazi. Evo nekih korisnih saveta koje bi developeri i web dizajneri trebali da znaju:

Osnove web developmenta za SEO

  • Unikatan URL – Idealno, treba da bude jednostavan, logički i bogat ključnim rečima, npr. www.primer.com/web-dizajn umesto www.primer.com/post-id?1234. Ovo nije samo dobro za pretraživače (search engines), korisnici će ih takođe lakše zapamtiti.
  • Heading označen sa <h1> tagom, treba da bude korišćen samo jednom na stranici. Nemojte označavati logotipe sa h1 tagom, bolje ga iskoristite za naslov stranice.
  • Pretraživači će takođe gledati na podnaslove i naglašeni tekst, pa obezbedite <h2>, <strong> i <em> tagove.
  • Unikatan Title Tag i Meta Description. Treba da postoji laka mogućnost njihovog editovanja, ali na velikim e-commerce sajtovima ručno upisivanje bi bilo malo nepraktično. U ovim situacijama, možda ćete trebati razviti automatski sistem za generisanje unikatnih naslova i opisa za svaku stranicu.
  • Sve slike treba da imaju ALT tekst. Ovo nije samo važno za pretraživače, već je takođe važno za pristupačnost, pošto ALT tekst koriste čitači ekrana.

Kreiranje SEO prilagođenog sajta ne završava ovde.

Brzina stranica utiče na SEO

Google je ustanovio da su korisnici nezadovoljni web sajtovima koji se sporo učitavaju, pa su uveli vreme učitavanja kao faktor rangiranja.

Google nudi odličnu podršku za pomoć web developerima da unaprede brzinu učitavanja stranica. Sugestije uključuju, kombinovanje spoljašnjih JavaScript fajlova, minimizovanje DNS zahteva i optimizovanje redosleda stilova i skripti.

Fleš i SEO i dalje ne idu zajedno

Pretraživači su unapredili sposobnost da čitaju PDF fajlove, razumeju slike, ali fleš ih i dalje zbunjuje. Dok upotreba fleša za neke elemente dizajna može biti efektivna, izgradnja celog sajta u flešu je recept za katastrofu.

Ostavljajući probleme sa pretraživačima po strani, nemojte zaboraviti da Apple i Adobe imaju nekih nerešenih pitanja. Pa ukoliko budete koristili previše fleša u dizajnu sajta, iPhone i iPad korisnici neće biti u mogućnosti da mu pristupe.

XML mape sajta mogu unaprediti indeksiranje

Postoji nekoliko jednostavnih tehnika koje možete koristiti da unapredite indeksiranje sadržaja vašeg web sajta. Jedna od najlakših je instaliranje XML mape sajta koja se ažurira automatski i trebalo bi da imate robots.txt fajl koji upućuje na lokaciju mape.

Pretraživači mogu da isporučuju jedino web stranice koje su indeksirane, pa je ovo još jedan bonus za SEO.

Odličan web dizajn može pomoći SEO

Pretraživači postaju sve pametniji i sada uključuju socijalne signale i ponašanje korisnika na sajtu u svoje faktore rangiranja. Više nije dovoljno da je sajt dobro rangiran – korisnici treba da se zadrže na njemu, podele sadržaj na društvenim mrežama i pokažu da im se sviđa.

Kvalitetan i korisnicima prilagođen web dizajn može značajno doprineti u naporima da se korisnici zadrže na sajtu i da podele svoje impersije sa drugima. Dok su tehnički elementi i dalje važni, sajt nikada ne treba da žrtvuje korisničko iskustvo za dizajn, kreativni i inspirativni sajtovi su uvek dobitna kombinacija.

Postoje još mnogi tehnički elemenati koji mogu pomoći sajtu da se bolje rangira, ali ako pratite ova jednostavna upustva vaš sajt će već biti na pravom putu.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.