Chat aplikacije

Chat aplikacije omogućavaju korisnicima da komuniciraju jedni sa drugima tako što kucaju poruke, uključuju video i audio razgovore.

Izuzetno je korisno da se doda jedna takva aplikacija na sajtove koji se bave elektronskom prodajom proizvoda, jer mogu da pružaju podršku klijentima.

1. Scrollback

scroll-back

Scrollback je open source web aplikacija koja može da se doda na websajtove. Izgradena je preko Node.js-a. Prilikom korišćenja aplikacije koristite jednu sobu gde svi mogu da komuniciraju jedni sa drugima. Beskonačan skrol olakšava praćenje predhodnih poruka koje su vremenski obeležene.

2. Php Free Chat

phpFreeChat je besplatna i open source PHP chat aplikacija koja ne zahteva bilo koju bazu podataka za pokretanje nego koristi sistem datoteka za to. Može se koristiti u isto vreme od neograničenog broja korisnika, podržava responsive dizajn i bez problema radi na mobilnom telefonu, a ima modularni sastav provere autentičnosti koja se može integrisati u bilo koju aplikaciju.

3. JabbR

jabbr

JabbR je open source ASP.NET aplikacija za real-time chat. Aplikacija koristi SignalR biblioteku za komunikaciju i omogučava korisnicima da se registruju/prijave sa njihovim mail-om ili putem društvenih mreža (Facebook, Google, i sl.).

Korisnik može kreirati avatara za sebe i komunicirati sa ostalima (chat ima opciju za četovanje u više tabova – soba) ili privatno. Mogu se prikazivati sadržaji iz više izvora kao što su YouTube, Vimeo, Twitter, imgur, Google Docs i još mnogo toga.

4. Candy

candy

Candy je open source chat program koji je izgrđen sa JavaScript-om i omogučava koriščenje Jabber (XMPP) za real-time komunikacije. Ima podršku za više prostorija (tabova), korisnici mogu biti aktivni na bilo kojem broju soba, javno ili privatno razgovarati, a sve to uz dobro dizajniran i funkcionalan interfejs. Korisnici dobijaju obaveštenje kada stigne nova poruka, mogu biti blokirani, a admin ima pravo da blokira i izbaci sa četa.

5. Cryptocat

Cryptocat

Cryptocat je open source i web orjentisan chat program koji se fokusira na to da je komunikacija kodirana i privatna. Izgrađen je kroz PHP i izvlači sve iz jednog fajla osim statičkih slika (CSS, JS i slike).

Ukloliko vam je potrebno da se prebacite na privatan chat za vašu grupu u okviru chat soba dobijate pristupni kod koji koriste sve grupe. Interfejs je jednostavan i lepo uraden. Poruke su šifrovane korišcenjem AES-256 preko crypto.js biblioteke.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.