google-typography

Google fontovi su značajan dodatak arsenalu svakog dizajnera, pružajući osnovnu biblioteku tipografije koja pokriva većinu zahteva. Ali ako ste ikada pokušali da ih dodate u WordPress teme znate koliko to može biti komplikovan proces.

Srećom, web dizajner Eric Alli je prepoznao ovaj problem i objavio odličan WordPress plugin koji omogućava svima da koriste biblioteku Google fontova.

Google Typography je besplatno rešenje, a najbolja stvar o njemu je to što je neverovatno jednostavan za korišćenje. Kada ga instalirate, samo idite na Appearance>Typography i kliknite na Add New da bi ste dodali novi stil i prilagodili tekst putem live preview opcije.

Kada izvršite odabir i podešavanje željenog fonta, sve što treba da uradite je da izaberete CSS selektor na koji želite da se podešavanje primeni i kliknete na sačuvaj. To je sve, vaš font je sada primenjen uživo na vašem sajtu, na odabranom elementu.

Kreator plugina je još uključio i register_typography funkciju da bi omogućio developerima lako dodavanje Google fontova u svoje teme. Dodavanje fonta je krajnje jednostavno:

[php]
if(function_exists(‘register_typography’)) {
register_typography(array(
‘page_titles’ => array(
‘preview_text’ => ‘Page Titles’,
‘preview_color’ => ‘light’,
‘font_family’ => ‘Lato’,
‘font_variant’ => ‘300’,
‘font_size’ => ’45px’,
‘font_color’ => ‘#252525’,
‘css_selectors’ => ‘.page_title’
)
}
}
[/php]

Do sada smo naveli samo prednosti ovoga plugina, a sada da vidimo koji su propusti.

Plugin ne poseduje podešavanje za line-height ili praćenje podešavanja koja su od vitalnog značaja za prikaz teksta. Međutim, ovo je tek prva verzija plugina i nadamo se da će nova poboljšanja biti dodata vremenom.

Preuzmite i isprobajte Google Typography plugin i uverite se u njegovu jednostavnost i fantastičnu fleksibilnost.

Ono što je pozitivna stvar kod web dizajn zajednica je da kad god neko pokuša da iskoristi tuđi proizvod da bi ostvario brzu zaradu, neko drugi objavi nešto korisno, sasvim besplatno. Takav je i slučaj sa Google Typography pluginom i to čini web bar malo lepšim mestom.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.