osnove seo optimizacija

Sa minimum 13 promena u Google Penguin algoritmu od aprila do oktobra 2012, jasno je da se ovaj gigant ne  šali sa svojim SEO pravilima i da počinje da promoviše kvalitetne stranice dok unazađuje rang stranica koje se koriste nedozvoljenim tehnikama.

Iako su te promene izludele mnoge webmastere, ono što se u stvari desilo je da je Google konačno odlučio da pređe sa reči na dela i da počne uvodi pravila koja već duže vreme traži da se poštuju.

Evo ga novo staro lice SEO optimizacije, osnove za koje Google tvrdi da će pomoći da se nađe, indeksira i rangira vaša stranica kao i koraci kojih se treba kloniti.  I ako već nemate nalog, napravite jedan na Google Webmaster Tool da bi ste iskoristili prednosti besplatnih alata koje vam pomažu u praćenju linkova, sadržaja, pomažu da napravite mape sajta i pristupite mnogim korisnim informacijama.

Tehničke vodilje

  • Uklonite sve prepreke za pretraživače. Session id, Flash, JavaScript, cookies, DHTML, kao i  okviri mogu da predstavljaju problem u indeksiranju vaše stranice.
  • Iskoristite prednost robots.txt fajla na vašem serveru. Možete koristiti ovaj fajl da pokažete pretraživaču koje strane da indeksira i da izbegne međustranice koje daju malo ili čak nimalo vrednosti. Robots.txt analysis tool vam može pomoći da vidite da li koristite fajl kako treba.
  • Optimizujte učitavanje stranice. Sa obzirom da se korisničko iskustvo računa u određivanju kvaliteta stranice, Google preporučuje konstantno praćenje performansi sajta sa
    Site Performance tool u Webmaster tools, ili koristite neki od mnogih besplatnih alata za praćenje brzine učitavanja.
  • Budite sigurni da vaš server podržava If-Modified-Since HTTP header”. Ovo osigurava da Google može da sazna da li je sadržaj menjan od kada je indeksiran.

Vodilje za dizajn i sadržaj

  • Isplanirajte vaš sajt. Budite sigurni da stranica ima čistu i logičnu hijerarhiju i da sve strane mogu biti pronađene makar jednim statičkim linkom. Imajte razuman broj linkova na bilo kojoj strani.
  • Definišite listu ključnih reči i budite sigurni da ih koristite. Mislite o tome kako će korisnici tražiti proizvode i usluge koje vi nudite na vašem sajtu. Možete koristiti Google’s Adwords Keywords Tool da vam pomogne u istraživanju ključnih reči.
  • Optimizujte vaše meta tagove. Budite tačni u kreiranju malih tagova za vaše stranice kao i meta description tagova.
  • Koristite heading tagove pravilno. Postoje šest veličina heading tagova sa najbitnijim <h1> do najmanje bitnog <h6>. Sa obzirom da ovi tagovi čine tekst većim odlični su kao vizuelna pomagala koja ukazuju na bitni sadržaj.  Takođe pomažu pretraživačima da pronadju bitne stvari na stranicama.
  • Kreirajte mapu sajta. Budite sigurni da vaša mapa sajta sadrži linkove prema bitnim stranicama vašeg sajta.
  • Kreirajte značajan anchor tekst.  Dok ne možete kontrolisati anchor tekst na drugim stranicama koje linkuju prema vama, budite sigurni da linkovi na vašem sajtu sadrže koristan anchor tekst.
  • Minimalno koristite dinamčne web stranice. Ne indeksiraju svi pretraživači dinamične web stranice, tako da je najbolje ograničiti njihovo korišćenje.
  • Optimizujte alt tekst. Trebalo bi izbegavati punjenje alt atributa sa ključnim rečima, umesto toga trebalo bi koristiti precizan opis.
  • Podesite visinu i širinu slika. Ovo pomaže u optimizovanju brzine učitavanja stranice i osigurava bolje korisničko iskustvo pošto browser-i mogu da počnu da prikazuju stranice pre nego što se slike učitaju.
  • Kreirajte jednostavne i razumljive url-ove. Ne samo da je ovaj korak bitan za korisničko iskustvo nego i pomaže pretraživačima da indeksiraju vaš sajt lakše i brže.

Još o linkovima

  • Ciljajte na raznolikost linkova. Ako postoji nešto što Google voli skoro kao kvalitet to je raznolikost. Tako da u pravljenju link strategije treba ne samo praviti kvalitetne nego i raznovrsne linkove. Pokušajte da dobijete raznovrsne linkove sa blogova, foruma itd…
  • Količina linkova koji sadrže ključne reči ne bi trebalo da prelazi 40%. Nekada je bilo lako da se suštinski prevari sistem pravljenjem ogromne količine linkova sa jednom te istom ključnoj reči. Sada međutim, to je siguran i brz način da se vaš sajt nađe na spisku blokiranih sajtova.

Vodilje o kvalitetu

  • Ne koristite sakrivene linkove i sakriveni sadržaj. Tipični načini za sakrivanje teksta su: Podešavanje teksta u boji pozadine, sakrivanje teksta iza slika i veličina fonta 0.
  • Ne preterujte sa ključnim rečima. Preterivanje sa ključnim rečima na stranicama je odavno loša ideja, a sa novim algoritmima je lakše uočljiva. Google preporučuje korišćenje ključnih reči u kontekstu sadržaja kao najbolji način za više rangiranje.
  • Ne koristite više stranica sa istim sadržajem. U prošlosti duplirani sadržaj ne bi pomogao rangiranju sajta, ali ne bi ni odmogao. Sada će sigurno odmoći. Da bi ste izbegli situaciju gde Google algoritam prepoznaje vaš originalni sadržaj kao duplikat budite sigurni da imate backlinkove ili koristite no-index meta tag.
  • Ne koristite skriveni JavaScript. Ove skripte pokazuju korisnicima druge informacije nego što pretraživač vidi u pokušaju da manipuliše Google rankom.
  • Ne koristite “Doorway” stranice. Ove stranice su tipično lošeg kvaliteta i optimizovane su za jednu ključnu reč.

Druga šansa

Iako je lakše igrati po pravilima u optimizaciji vašeg sajta, postoje ljudi koji se svejedno odluče za zabranjene tehnike. Ako ste jedan od njih, nije kasno da tražite drugu šansu.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.