wordpress-google-mapa-sajta-slike

Slike na blog postovima ne pomažu samo da blog izgleda lepše, već imaju i tu prednost da mogu da donesu vašem sajtu još dodatnog saobraćaja sa servera za pretragu slika. Optimizacija slika je jedan važan segment optimizacije i predlažemo vam da ga primenjujete.

Pre nego što postavite sliku na sajt obavezno joj dajte naziv koji što bolje opisuje njeno značenje i koristite ključne reči za ALT tag. Ovo je osnovni  savet za SEO optimizaciju slika, a druga bitna stvar koju treba da uradite je dozvoliti Googlu da indeksira slike. Generišite mapu sajta za slike za vaš WordPress blog slično kao što kreirate XML mape sajta.

Undira All image Sitemap WordPress plugin:

U ovome kratkom tutorijalu biće reči o jednostavnom plugin-u za kreiranje mape sajta za vaš blog i prijavljivanju na Google pretragu. Undira plugin je jednostavan za korišćenje i inplementaciju i u skladu je sa standardima za mape slika.

Najpre je potrebno skinuti i instalirati Undira plugin. Nakon što aktivirate plugin idite na Podešavanja>Undira Image sitemap.

Plugin nudi nekoliko podešavanja:

  • Možete ažurirati mape sajta automatski objavljivanjem novog posta,
  • Kreiranje gZip verzije mape,
  • Ping Google.com, bing.com i ask.com za mapu slika.

mapa-sajta-za-slike

Selektujte sve opcije i kliknite na kreiranje mape sajta. Potrebno je samo nekoliko sekundi i mapa sajta za slike vašeg WordPress bloga je kreirana. Možete pristupiti novoj kreiranoj mapi sajta preko imedomena/sitemap-image.xml.

Prijavljivanje WordPress mape sajta za slike na Google pretragu

Sledeći korak je prijavljivanje mape sajta za slike na servere za pretragu. Možete koristiti Google Webmaster tools da dodate mapu sajta. Ulogujte se na Webmasters tools i u kontrolnoj tabli sajta videćete opciju za dodavanje mape sajta i kliknite na nju. Potrebno je dodati putanju do mape i kliknuti na Submit Sitemap, kao na slici ispod.

mapa-sajta-prijavljivanje-na-google

To je sve što je potrebno da bi Google pretraživao i indeksirao slike na vašem blogu. Ovaj korak je veoma koristan da bi dobili dodatnu posećenost putem servera za pretragu slika.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.