Posle mnogo uzbuđenja, kompanija Microsoft je objavila Office 2013 najavljujući da će nova Windows 8 platforma doneti metro interfejs popularnom paketu produktivnosti (Office 2013). Microsoft je saopštio danas u San Francisku da je radna verzija programa Office 2013 dostupna za preuzimanje.

Kao što možete da zamislite, nova verzija programa donosi mnoga poboljšanja za novu Windows platformu kao što je bila skoro pre tri godine verzija Office 2010.
Prateći razvojni put prethodnih izdanja, Office 2013 će biti objavljen tačno na vreme ako imamo u vidu njegove prethodna izdanja, tačnije Office 2007 i 2010.

Paket Office 2013 u svom punom sjaju sa odličnim performansama i gomilom novih opcija prilagođen za Windows 8

Dodir svuda. Paket Office reaguje na dodir prirodno baš kao što to čini za tastaturu i miš. Prevucite svoj prst preko ekrana, i zumirajte i upravljajte vašim dokumentima i prezentacijama. Pravite novi sadržaj i pristupne funkcije sa jednim dodirom prsta.

Potpisivanjem ugovora. Koristite olovku da biste kreirali sadržaj, pravite beleške i pristupne funkcije. „Handvrite“ opcija omogućava odgovore na e-poštu i automatski ih konvertuje u tekst. Koristite svoju olovku kao laserski pokazivač prilikom predstavljanja. Obojite svoj sadržaj i briše svoje greške sa lakoćom.

Nove Windows 8 aplikacije. OneNote i Lync predstavljaju prve aplikacije pravljene za Windows 8 koje poseduju metro interfejs. Ove aplikacije su dizajnirane tako da predstave prva iskustva sa ekranima osetljivim na dodir na tabletu. Novi radijalni meni u programu OneNote olakšava pristup funkcijama prstom.

Uključen u Windows RT. Office Home and Student 2013, RT, sadrže nove verzije Word, Exel, PowerPoint i OneNote aplikacija i oni će biti uključeni na ARM bazirane Windows 8 uređaje, uključujući Microsoft Surface.

Office je u oblaku

SkyDrive. Office čuva dokumentaciju na SkyDrive po defaultu, tako da je vaš sadržaj uvek dostupan preko vašeg tablet uređaja, PC i telefona. Vaši dokumenti su takođe dostupni u offline i sinhronizuju se automatski kada se ponovo povežete.

Roming. Jednom prijavljeni u Office, vaše personalizovane postavke, uključujući vaše nedavno korišćenih datoteka, predložaka, pa čak i svoj prilagođeni rečnik, putuju sa vama praktično na sve uređaje. Office čak i pamti gde ste poslednji put stali i dovodi vas pravo nazad na isto mesto u samo jednom kliku na miš.

Office na zahtev. Sa pretplatom, možete da pristupite Office čak i kada ste daleko od vašeg računara, strimovanje potpuno funkcionalne aplikacije na Internet povezanom računaru zasnovanom na operativnom sistemu Windows.

Nove usluge pretplate. Novi Office je dostupan u oblaku (Cloud) na bazi pretplate. Kao pretplatnici, potrošači će automatski dobiti buduće nadogradnje, pored uzbudljivih usluga cloud servis uključuje telefoniranje putem programa Skype i ekstra SkyDrive skladištenje. Pretplatnici dobijaju više licenci za instalaciju za svakoga u porodici i van svojih uređaja.

Office ima podršku za socijalne mreže

Yammer. Yammer mreža pruža bezbednu, privatnu socijalnu mrežu za preduzeća. Možete se prijaviti besplatno i odmah početi da koristite društvene mreže. Yammer nudi integraciju sa SharePoint i Microsoft Dinamics.

Ostanite povezani. Pratite ljude, timove dokumenata i lokacije u SharePoint. Pregledajte i importujte slike, video snimke i Office sadržaj sa vašom listom aktivnosti, obevestite i delite sadržaj sa svojim kolegama.

Spisak kontakata. Ima integrisani pregled svojih kontakata svuda u kancelariji. Spisak kontakata sadrži informacije o prisutnosti kompletno sa slikama, statusu ispravke, kontakt informacije i snimke iz aktivnosti Facebook i LinkedIn naloga.

Skype. Novi Office dolazi sa programom Skype. Kada se pretplatite, možete dobiti 60 Skype minuta svakog meseca. Integrišite Skype kontakte u Lync i pozivajte ili saljite instant poruke bilo kome sa Skype nalogom.

Office otključava nove mogućnosti

Digitalna beleške-hvatanje. Držite svoje beleške pri ruci u oblaku na svim uređajima sa OneNote. Koristite ono što je najprirodnije za vas – hvatajte beleške sa dodirom (touch), olovkom ili tastaturom, ili ih koristite zajedno i lako ih prebacite napred i nazad.

Čitanje i markiranje. Režim čitača u programu Word pruža moderno i lako za navigaciju iskustvo koje se automatski podešava za velike i male ekrane. Zumirajte sadržaj, video strim izvan dokumenata, pogledajte tragove revizije i koriste touch za navigaciju kroz stranice.

Sastanci. PowerPoint poseduje novi Reprezentativni prikaz koji pokazuje u privatnom režimu vaše trenutne i predstojeće prezentacije slajdova, vreme i beleške govornika sve jednim pogledom. Prilikom predstavljanja, možete da zumirate, označavate i pronađete slajdove sa dodirom i stilom. Lync podrazumeva HD video prezentacije u multisesiji, deljenje OneNote notebook računara kao i virtuelne bele table za beleženje različitih ideja.

Osamdeset-dva-inčni displej osetljiv na dodir-dostupan. Sprovedite aranžiranje više sastanaka, prezentacija i lekcija, bilo lično ili virtuelno, sa ovim multitouch i Stylus dostupnim displejima.

Microsoft Office 2013 Preview možete preuzeti besplatno na sledećoj adresi:

Download: Preuzmite radnu verziju paketa Office 2013 *potreban Hotmail nalog

Word 2013

PowerPoint 2013

Exel 2013

OneNote 2013

Outlook 2013

Access 2013

Publisher 2013

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.