Postoji ogroman broj opcija za zamenu fontova uključujući neke odlične WordPress dodatke koji olakšavaju ceo proces zamene. Naravno da možete da hard kodirate promene fonta u vašu temu ali poseban dodatak je bolja opcija pogotovo kada vam treba tema koja je kompatibilna sa starijim verzijama.

U nastavku članka ćemo predstaviti sedam odličnih dodataka za zamenu fontova. Neki od dodataka se plaćaju dok su drugi besplatni.

Svi dodaci pomenuti u članku su kompatibilni do verzije WP 3.1.4 a većina će raditi i sa verzijom 3.2.1.

1. Fontific

Fontific je jedan od najboljih dodataka za zamenu fonta. On koristi Google Web Fonts API, koji sadrži stotine besplatnih fontova dostupnih za personalnu i komercijalnu upotrebu bez registracije i mučenja. Da biste koristili Fontific samo instalirate i aktivirate dodatak i sledeće što treba da uradite jeste da definišete podešavanja u “Fonts” panelu u WP “Appearance” meniju. Samo izaberete CSS selektor koji želite da menjate izaberete font koji ćete koristiti za selektor a potom uz pomoć slajdera i selektora za boje podesite veličinu, razmak između znakova, visinu reda itd.

+: Lak za instalaciju i podešavanje. Padajući meni i slajderi olakšavaju korišćenje. Live preview je odlična opcija koja omogućava pregled izmena pre čuvanja.

: Ukoliko imate puno selektora za stilizaciju može da bude opterećujuće za podešavanje.

Prosečna ocena na WordPress.org: 4+

2. WP-Cufón

WP-Cufon je jednostavan dodatak za implementaciju Cufon fontova na vaš WP site. Da biste koristili dodatak treba da konvertujete font fajlove postavite ih u odgovarajući direktorijum dodatka (možete da koristite Generator na Cufon web sajtu). Zatim možete da koristite fontove kroz admin meni i da definišete koji elementi će biti zamenjeni Cufon fontom.
WP-Cufon se redovno ažurira i trenutno je u verziji 1.6.1.

+: Ogromna baza dostupnih fontova. Lako za podešavanje.

: Morate hostovati svoje font fajlove što može značajno da utiče na povećan protok podataka. Morate obratiti pažnju na licencu kod fonta koji koristite.

Prosečna ocena na WordPress.org: 4.5+

3. Typekit Font za WordPress

Ukoliko želite da koristite Typekit fontove na vašem WP sajtu onda je Typekit Font za WordPress dodatak prava stvar za početak. Za razliku od Google Web Fonts i Cufon, Typekit ima pakete koji se plaćaju i onda imate mogućnost izbora iz ogromne baze fontova. Postoji i besplatan paket koji ima limitiran broj fontova za korišćenje kao i ograničenje od 25000 pregleda mesečno i još neke restrikcije. Da biste koristili dodatak samo ga instalirate i aktivirate. Zatim pristupite Typekit Font panelu u vašem WordPress dashboard-u i ubacite kod za embedovanje. Posle toga podešavate CSS selektore i pravila u podešavanjima dodatka.

+: Ogromna baza fontova za korišćenje. Lak za podešavanje.

: Morate platiti ukoliko želite više od fontova koji su u trial bazi ili ukoliko imate veliki broj pregleda strane.

Prosečna ocena na WordPress.org: 3.5+

4. Fontdeck

The Fontdeck dodatak omogućava lako dodavanje Fontdeck fontova na vaš WP web sajt. Fontdeck ima veliku kolekciju premium fontova koji kreću od $2.50 po fontu godišnje. Postoji mogućnost hostovanja custom fontova za klijente, a mogu i da izdrže sajtove sa velikim saobraćajem.
Da biste koristili Fontdeck dodatak samo ga instalirajte a potom aktivirajte. Potom treba da kreirate projekat vašeg web sajta na Fontdeck sajtu i da dodate vaše fontove. Zatim, pasteujete vaš ID od projekta sa Fontdeck-a u podešavanja dodatka u WP. Ostaje samo da izaberete koji tip fonta će se koristiti za određeni tip teksta.

target=“_blank“>

+: Fontdeck ima konkurentnu cenu u odnosu na ostale premium font provajdere.

: Podešavanje je nešto kompleksnije nego kod ostalih dodataka. Nema podešavanja projekta u okviru samog dodatka.

Prosečna ocena na WordPress.org: 5

5. WP Web Fonts

WP Web Fonts je još jedan dodatak koji radi sa Google Web Fonts. Da biste ga koristili samo pronađete željeni font na Google Web Fonts sajtu zatim kopirate i pasteujete kod u odgovarajuća mesta u okviru WP Web Fonts strane sa opcijama da biste ih dodali u HTML i CSS vašeg web sajta.
Od toga nadalje nije baš najjasnije kako da integrišete font u vaše stylesheet-ove bez direktnog editovanja CSS-a teme, ili dodavanjem selektora direktno u drugi korak. U suprotnom fontovi na celom sajtu će biti zamenjeni sa web fontom koji ste izabrali.

+: Jednostavan za instalaciju.

: Dodatak nema svog sadržaja već zahteva da mu dodelite kod sa Google Web Fonts sajta. Izgleda da ste limitirani na korišćenje samo jednog web fonta.

Prosečna ocena na WordPress.org: 5

6. WP Google Font

WP Google Font je još jedan dodatak koji koristi Google Web Fontove. Ovaj je posebno lak za korišćenje čak i za nepoznavaoce materije. Potrebno je izabrati font iz padajućeg menija izabrati element kojem ga dodeljujete i sačuvati. Možete da koristite i custom CSS, ili da hard kodirate izbor vaših fontova u poseban stylesheet.
Imate mogućnost preview dostupnih fontova, što je korisno pošto ne postoji live preview opcija.

+: Prilagodljiv kako za iskusne tako i za početnike.

: Nema live preview.

Prosečna ocena na WordPress.org: 4.5+

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.