Letnji period je sezona kada se pojavljuju holivudski blokbasteri. Milioni dolara se investiraju u produkciju i marketing filma. Deo tog novca se ulaže i u interesantne i za oko privlačne web sajtove koji promovišu film i tako privuku potencijalne gledaoce. U ovom članku ćemo vam predstaviti neke od letnjih hitova koji će se pojaviti tokom leta i njihove web prezentacije.

Grafička pozadina sa suptilnom animacijom

Raspored, pozadina, kolor šema, fontovi i muzika na web sajtu filma su u stvari ekstenzija samog filma. Kada se uradi kako treba marketing samog web sajta predstavlja posetiocima kakva je atmosfera samog filma.
Da bi se dobila efektna scena mnogi sajtovi koriste velike i upečtaljive slike za pozadinu. Sajt Captain America dominira slikom isprebijanog protagoniste koji drži štit dok se magla nežno savija iza njega.

Captain America

Web sajt za Harry Potter and the Deathly Hallows karakteriše odlična i u isto vreme zabrinjavajuća animirana pozadina Hogwarts School of Witchcraft i Wizardry zahvaćena u plamenu. Vatra igra u prozorima dim kulja iz tornjeva a oblaci se prostiru preko neba. Ove animacije daju živost i realnost ali ne odvlači pažnju i nije prenapadan.

Harry Potter

Za kontrast pogledajte sajt Horrible Bosses. Pozadina sajta se konstanto menja iz svetlo roza preko neon zelene do odvažne plave. Tekst u About sekciji ima čudan veliki razmak između slova što ga čini manje atraktivnim i težim za čitanje. Jedino razumno objašnjenje za ovakav dizajnerski promašaj je to da su hteli da dočaraju kakav je osećaj raditi za lošeg poslodavca. Može se reći da je dizajn sajta stvarno impresivan.

Horrible Bosses

Video na prvom mestu, sve ostalo posle

Video je najbitnija komponenta svakog filmskog web sajta — jel vas stavlja na tantalove muke dok ne pogledate ceo film što i jeste cilj. Mora se imati u vidu da je velika konkurencija i da je želja dizajnera da ima potpunu pažnju posetioca i zato mnogi filmski web sajtovi ne rizikuju i na prvu stranu stavljaju trejler koji automatski kreće čim se učita (Harry Potter, Super 8, X-Men: First Class i Horrible Bosses pripadaju grupi auto-trailer sajtova).

Super 8

Za nešto drugačije rešenje pogledajte Friends With Benefits. Posetioci sajta su odmah pozdravljeni od strane Justin Timberlake i Mila Kunis dajući vam lažnu predstavu o tome kolika je tragedija što Facebook nema opciju “Friends with benefits” za vaš status.

Friends With Benefits

Full-screen foto galerija

Video jeste najbitniji alat u promovisanju filma, ali fotografije i dalje igraju bitnu ulogu u promociji letnjeg blokbastera. Sva tri noviteta sa superherojima, Green Lantern, Captain America i X-Men, su sve uradili kako treba. Karakterišu ih odlične foto galerije sa čistim fotografijama koje zauzimaju ceo prozor pretraživača. Captain America i X-Men fotografije imaju efekat promene iz kolor u crno belu dok se krećete kroz galeriju. Jednostavan efekat koji daje prefinjen i profesionalan osećaj.

Green Lantern

Podeli i podeli lajk

Sada kada smo u eri gde povratna informacija sa Twitter-a može da ili odlično promoviše film ili da ga totalno ocrni filmski web sajtovi pokušavaju da uzmu kontrolu svog prisustva na socijalnim mrežama. “Share” i “Like” dugmići su sada istaknuti delovi dizajna svakog sajta što ima smisla jel ako ste dovoljno uzbuđeni zbog nekog filma da odete na njegov web sajt onda ćete verovatno da to podelite sa drugima preko socijalnih mreža.

Integracija socijalnih mreža može ponekad i da pokvari ceo osećaj koji web sajt odaje. Cowboys and Aliens početna strana stavlja socijalne mreže u sam centar web sajta integrišući Twitter postove, blog postove i Facebook novosti u jednu dugačku, nespretnu i beskonačnu listu u stilu konverzacije na socijalnim mrežama. Efekat koji ovo daje je vrlo iritirajući i sumnjiv jel ako je film dobar zašto nema trejler umesto toga nego neki tekst sa raznih socijalnih mreža koji su pisali anonimni ljudi.

Cowboys and Alians

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.